6 Mart 2014 Perşembe

Türkiye'deki ŞİKE SKANDALI Alman Basınında.

agahxajksb
Almanya'nın saygın gazetelerinden Süddeutsche Zeitung Türkiye'deki Şike skandalını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sürece müdahalesini ve UEFA'nın işi ağırdan aldığını yazdı.  




3 Temmuz 2011'de patlak veren ve başrolünü fenerbahçe Spor Kulübü'nün aldığı şike skandalı Avrupa basınının gündeminden düşmüyor. 

Almanya'nın saygın gazetelerinden Süddeutsche Zeitung'un geniş yer ayırdığı haberi kaleme alan ise FIFA Mafya  kitabının yazarı gazeteci Thomas Kirstner. 1958 Karlsruhe doğum olan Kistner futbol dünyasında yaşanan kirlilikleri ve çarpıklıkları araştıran ve kaleme alan bir yazar. Bu konuda Avrupa'da saygın bir yere sahip olan Kistner gerek Alman gerekse diğer ülke gazetecileri ve spor dünyası tarafından dikkatle takip edilen bir uzman.

Kistner, bugün Süddeutsche Zeitung gazetesinde yayınlanan yazısında şike sürecine ve sonrasındaki gelişmelere hakimiyetini yazıdaki bilgi ve yorumlar eşliğinde okuyucusuna aktarmış.

Haberde yer alan en çarpıcı yorum ise ortaya çıkan son ses kayıtları doğrultusunda Türkiye Cumhuriyeti başbakanının şike yaptığı kesinleşmiş olan fenerbahçe Spor Kulübü'nü siyasi gücünü kullanarak küme düşmekten kurtardığının artık net bir şekilde kanıtlandığı yorumuydu.

Şenes Erzik'in de bu süreçte fenerbahçe Spor Kulübü'nün düşürülmemesi için önemli rol oynadığından ve UEFA'nın bugüne kadar alması gereken düşme kararının henüz almamış olmasında siyasi baskıların ve çalışmaların da önemli payı olduğundan bahsedilmiş ve geçmişte Juventus ve Marsilya gibi kulüplerin de şike suçuyla küme düşürüldüğü hatırlatılmış.  Koç ailesinin sahibi olduğu Yapı Kredi'nin sponsorluğuna da değinilen haberde, bu sponsorluk hamlesiyle UEFA'nın işleri ağırdan alması da ilişkilendirilmiş

Adalet isteyen taraftarların yaptıkları eylemler ve UEFA'ya gönderdikleri mail ve fakslarla davanın kapanmamasında büyük rol oynadıklarını ve yarattıkları kamuoyu baskısıyla UEFA'nın fenerbahçe Spor Kulübü'nü Avrupa kupalarından men etmesininde etkin rol oynadıklarına da değinilen haberde fenerbahçe Spor Kulübü başkanı aziz yıldırım'ın mahkeme kararlarına rağmen sadece komplo teorileri ürettiği de vurgulandı.

Bu haber de bir kez daha göstermiştir ki; Türkiye'de şike lobisinin ve etki alanındakilerin görmek istemediği gerçekler Avrupa basını tarafından tüm çıplaklığıyla görülmekte ve doğru bir bakış açısıyla yorumlanmaktadır. Kapandığı söylenen davanın adalet isteyen taraftarlar tarafından peşinin bırakılmaması UEFA kanadında da cezaların verilmesine, her ne kadar dava ağırdan alınsa da adaletin er ya da geç tecelli edeceğine olan inanç u ve benzeri haberlerle daha da artmaktadır.

Bilindiği gibi Türk ve Avrupa spor kamuoyu UEFA tarafından kişilere verilecek olan cezaların açıklanmasını, akabininde de UEFA'nın TFF'ye gerekli yaptırımları uygulama emrini vermesini beklemektedir.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder