16 Mayıs 2014 Cuma

Soma Faciası Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Sevgili arkadaşlar;
Soma felaketinde kurtarma çalışmasında yer alan maden mühendisi arkadaşlardan aldığım bilgileri sizlerle de paylaşmak istiyorum...
Dün verdiğim rakam maalesef doğru. 423 çıkartılan 83 de çıkartılamayan olmak üzere toplam ölü sayısı 506.
Madenden canlı olarak çıkarılan insan sayısı ise 216. Bunların 70 tanesi ilk patlama sırasında, geri kalanı ise kurtarma çalışmaları sırasında madenden çıkartılmış.
Yetkililerin madende o sırada bulunması gerektiğini söyledikleri ve verdiği rakam ise 787. Bu rakamdan yola çıkarak hala 65 kişi kayıp. Bunlar ölmüş de olabilir, vardiya değişimi sırasında ya da patlama esnasında canlı olarak çıkmış da olabilir.
Gelelim ihmallere ve sorumlulara;
Her madende havalandırma tek kanaldan girip minimum iki kanaldan tahliye edilirmiş ama bu madende tahliye kanalı sadece bir taneymiş. Şayet talimatnamelere uygun olarak inşa edilmiş olsa ölen herkes kurtarılamamış olsa dahi büyük bir kısmı kurtarılabilirdi.
Trafonun patlaması hikayesi tamamen yalanmış. Cesetlerin hiç bir tanesinde yanık izi yokmuş. Hepsi karbonmonoksit zehirlenmesi sonucunda hayatını kaybetmiş ve bunun da baş sorumlusu talimatlara uygun hava tahliye kanalları yaptırmamış olan şirket sahibi ve yetkililerdir.
Gelelim ikinci büyük ihmale ve bu felakete yol açan olaya;
Kömür madenleri bakir sahalarda kurulması gereken madenlerdir ve kömür madenlerinde her zaman içten içe yanan ama kontrol altında tutulan yangınlar olurmuş.
Desandre'nin üzerinde yer alan 1980'lerden kalma galeriler varmış ve bu galerilerden birinin çökmesi sonucu maden ikiye bölünmüş ve çöküntünün arkasında kalan galerilere öldürücü olan karbonmonoksit gazı dolmuş. Hava kanalı çıkışı da yukarıda belirttiğim gibi tek olduğu için kapalı bölgede kalan herkes zehirlenerek hayatını kaybetmiş.
Tabi kurtarma çalışması yapıldığı sırada da kor halinde olan kömür tekrar alev aldığı için kurtarma ekibinden de mahsur kalanlar oluyor. Bu esnada son giren kurtarma ekibi kurtarılıyor ama rakamlar açısından bir karmaşa buraya dayanıyor.
Özet olarak:
Ölü sayısı : 506
Yaralı Sayısı: 216
Kayıp Sayısı: 65 ( Ölmüş de olabilirler, hiç girmemiş ya da çıkmış)
2 ana ihmal var: Çift olması gereken hava çıkış kanalının tek olması ve karbonmonoksit tahliye edilemediği için insanların zehirlenip hayatını kaybetmesi ve bakir olması gereken ana hava giriş alanının bakir olmaması.
Hesap vermesi gerekenler:

1) Şirket sahibi; Alp Gürkan.
2) İşletme Müdürü; Akın Çelik.
3) Denetmenler
4) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
5) Enerji Tabii Kaynaklar Bakanlığı



EK BİLGİ:

Soma Holding’in sahibi Alp Gürkan, bir yıl önce, olası bir kaza anında 500 işçinin günlerce yeme-içme ihtiyacını sağlayacak nefes alabilecekleri ‘yaşam odaları’ oluşturduklarını iddia etmiş. (Bunun yalan olduğu maalesef acı bir tecrübe sonucu ortaya çıktı)

40 kişi kapasiteli bu odaların fiyatı yaklaşık 250 bin dolar.Yani 5 milyon dolara 20 odayla tüm Soma madencilerini kurtarılabilirdi.

Alp Gürkan'ın Gökdeleninde en ucuz daire ise 1.35 milyon dolar. Yani Soma'da yüzlerce insan 4 daire parası için öldü.

Soma Holding’in sahibi Alp Gürkan'ın kıyamadığı 4 daire parası!!!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder