27 Nisan 2012 Cuma

Etik Kurulu Şapkadan Tavşan Çıkardı




TFF Etik Kurulu aylardır beklenen raporunu tamamlayarak Türkiye Futbol Federasyonu’na sundu. Raporun medyada dillendirildiğin aksine temiz çıkmasını beklemeyenler olarak Fenerbahçe’nin dört maçında şike tespit edilmiş olmasına şaşırmadık. İlk Etik Kurulu raporunda da Fenerbahçe’nin Gençlerbirliği, Karabük, Eskişehir ve İstabul B.B.  maçlarında şike yapıldığı net bir şekilde ifade edilmişti.

Bizi asıl şaşırtan ise ilk raporda yer alan bazı maçların ve kişilerin bu raporda aklanmış olmasıdır. En azından Tayfun Bayandır’ın yazdıkları bu yönde. Aziz Yıldırım nasıl olduğunu rapor açıklanınca daha iyi anlayacağımız usta bir manevrayla bu olayların dışında tutulmuş. Mini Cooperların, çantaların havada uçuştuğu Sivas maçının da şikeli maçlar kategorisinden çıkarılmış olması ayrı bir maharet.

TFF Etik kurulunun şapkadan tavşan çıkardığı asıl marifet ise Trabzonspor’un Sivas maçına teşvik gönderdiğine dair kuvvetli şüpheye rastlamış olmasıdır. Gerçi bu marifet Sivas maçının neden Fenerbahçe’nin şikeli maçlarından çıkarıldığını da açıklıyor. Hem şike hem karşı teşvik olmaması gerektiğinden bu yola başvurmuş olması lazım Etik Kurulu’nun.

Raporun tam olarak açıklanmasını beklemek en doğru hareket olacaktır ama bu noktada sorulması gerekenleri soralım ki ileride yaşanacak olan gelişmelere ışık tutalım.

1.       İlk Etik Kurulu raporunda temiz çıkan Trabzonspor kulübü, her hangi bir ek delil ya da belge olmadan ikincisinde nasıl olmuştur da suçlu bulunmuştur?
2.       Eğer böyle bir suçlama var ise nasıl olur da herhangi bir Trabzonsporlunun savunmasına başvurulmamıştır?
3.       İddianamede açıkça suç örgütü kurmak ve yönetmekle suçlanan ve bu yönde onlarca tapesi  bulunan Aziz Yıldırım nasıl temize çıkarılmıştır?
4.       Fenerbahçe kulübü Sivas’a bilet parasını niye çantayla ve gizli bir şekilde vermiştir? Paranın resmi yollarla kulüp hesabından havale yapılması, çanta içerisinde gizli bir şekilde verilmesinden daha mantıklı değil midir?
5.       Sivas kalecisi Korcan’a alınan Mini Cooper ve öncesinde yapılan pazarlıklar şike değilse ne olarak adlandırılması gerekir?

Ortaya çıkan ilk tabloya göre yeni Etik Kurulu raporu, Fenerbahçe’yi temize çıkaramayanların Trabzonspor’u da işin içine çekme çabaları olarak yorumlanabilir. UEFA ve ilk Etik Kurulu’nun temiz bulduğu bir takımı afaki söylemlerle suçlu çıkarmaya çalışmak en basit tabiri ile şark kurnazlığıdır ve amacına ulaşamayacaktır.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder