29 Ocak 2012 Pazar

Arsenal'li Burak Yılmaz ve Premier League

Burak Yılmaz tartışmasız geçen sezonun ve özellikle de bu sezonun en formda en başarılı futbolcusu. Geçen sene Trabzonspor’u şampiyonluğa taşıyan gollerden 19 tanesi kendisine ait. Bu sezon ise rakip ağlara bıraktığı 25 gol takdire şayan ve sergilediği bu istikrarlı performans da ayakta alkışlanacak cinsten. Bu formunu devam ettireceğe benzeyen Burak önce Fatih Tekke’ye ait Trabzonspor adına Lig’de atılan en çok gol olan 31 golü geçecektir, ardından da Tanju Çolak’a ait olan Lig tarihinin bir sezonda en fazla gol atan oyuncusu unvanını zorlayacaktır. Bunu başarabilmesi için gereken 40 gole ulaşıp ulaşamayacağını hep birlikte göreceğiz ama ben geri kalan 11 maçta Burak’ın 15 gol atabileceğine inanıyorum.

Her başarılı futbolcuda olduğu gibi Burak’ın yakaladığı bu başarı sonrasında da Avrupa takımlarına transfer olacağı haberleri yapılmaya başlandı. Burak Yılmaz’ın geçenlerde verdiği bir röportajda oynamak istediği takım olarak belirttiği Arsenal de şimdilik Burak için adı geçen kulüp durumunda, hatta bugün ortaya atılan bir dedikodu Arsenal’in Burak için 25 milyon avro teklif edeceği yönünde. Böyle bir rakam karşısında Burak’ı satmak Trabzonspor açısından da karşı konulamaz ve akılcı bir yol olacaktır. Bu haber doğrudur ya da yanlıştır bu günlük konumuz bu değil ama gelin isterseniz Burak’ın Arsenal forması altında Premier Lig’de oynayıp oynayamayacağına dair biraz fikir jimnastiği yapalım.

Önce şunu belirtelim ki Burak son iki senede hem fiziğini hem de gol vuruşlarını oldukça geliştirdi. Hatta serbest vuruşları da artık etkili kullanmaya başladı. Uzaktan da topa vurma adına olumlu adımlar atmış durumda. Bu kadar golü atmasındaki en büyük özelliği olan savunma arkasına yaptığı koşular ise en büyük artısı. Özellikle son zamanlarda orta sahaya gelip aldığı toplar ve arkadaşları ile olan iletişimi de olumlu yönde gelişti.

Bunun yanında Burak hala top kontrolünde ve adam geçmede yeterli seviyede değil hatta bu konularda başarısız olduğu bile söylenebilir. Özellikle kademe hatası yapmayan ve güçlü oyunculardan oluşan takımlar karşısında zorlanıyor olması ve birebir pozisyonlarda çalım atma yeteneğinin olmaması Premier Lig gibi bir ligde Burak’ın gol şansını azaltacaktır. Burak’ın eksik olduğu bir diğer konu ise hava topları. Uzun boyuna ve güçlü fiziğine rağmen hava toplarında etkisiz olan Burak bu yönünü şimdiye kadar hiç geliştiremedi. Bu yönde çalışma yapıyor mu bilemem ama şayet yapmıyorsa kendisine tavsiyem yapması. İngiltere’de oynanan futbol kanatlara çok önem verilen ve kenar ortaların çok önemli olduğu bir oyun yapısına sahip ve Türkiye’de bile kafa golü olmayan Burak’ın Premier Lig’de bırakın kafa golü atmasını yapılan ortalara kafa vuruşu yapması bile çok zor.

Burak’ın dikkat etmesi gereken bir diğer konu da İngiltere’de futbolun hızlı ve düşünülerek oynandığı gerçeğidir. Bir santrafor sadece kendi oyuna değil, karşı takımın oyununa ve kendi takımının oyuncularına da dikkat ederek ve doğru kararları çabuk vererek oynamak zorunda. Önünde Tuncay Şanlı gibi bir örnek var. İngiltere’ye transfer olduğu sezon tartışmasız Ligimizin en formda futbolcusu olan Tuncay küme düşemeye oynayan bir takımda bile kadroya girmekte zorlandı.

Burak Yılmaz şayet Arsenal’e ya da herhangi bir başka İngiliz takımına transfer olmak istiyorsa yukarıda saydığım zayıf olduğu noktaları  oldukça geliştirmesi gerekiyor, çünkü Premier Lig’de futbol sert, hızlı, taktik ve teknik yönden kusursuza yakın oynanıyor. Her hangi bir oyuncunun sadece belli özelliklerinin iyi olması bu Ligde başarılı olmaya yetmez. Bu Lig için doğru özelliklere sahip olmak başarılı olmanın ana unsurudur.

Özetlemek gerekirse şu anki form durumuna rağmen her ne kadar kulağa çok hoş geliyorsa da Arsenal’li Burak İngiltere Premier League’de başarılı olamaz.

Saygı ve sevgilerimle,

Ender Kuyumcu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder