21 Ocak 2012 Cumartesi

UEFA fenerbahçe'yi Çoktan Küme Düşürdü!

Türkiye Futbol Federasyonu’nun tayin ettiği ve başkanlığını M. Ali Aydınlar’ın yaptığı heyet dün UEFA yetkilileri ile 3 Temmuz’dan bu yana yaşanan gelişmeler çerçevesinde bir görüşme yaptı. Toplantı sonunda M. Ali Aydınlar’ın UEFA ile aramızda karşılıklı saygı esasına dayanan bir ilişki var sözleri süreci çarpıtmakla ve bulandırmakla görevli ulusal medya tarafından UEFA’nın içişlerimize karışmayacağı ve düşme olmayacağı şeklinde yorumlandı ve ulusal basın bu süreçte üstlendiği rolü devam ettirdi. Aslında dikkat edilmesi gereken MAA’ın UEFA bize yapmamız gerekenleri ve yapmamamız durumuzda uygulayacakları yaptırımları anlattı cümlesiydi.

Bu cümleyi açacak olursak; UEFA tüm organizasyonlarında ve kendisine üye olan ülkelerin organizasyonlarında yani yerel lig ve kupa müsabakalında şikeye karşı SIFIR HOŞGÖRÜ (zero tolerance) politikası uygulamaktadır ve şikeye bulaşan takımları kendi müsabakalarından men ettiği gibi ülke federasyonlarından da en az bir alt lige düşürülmelerini istemektedir, istemek burada rica etmek değildir emretmektir ve yapılması zorunludur. UEFA aslında şikeye karşı yapılması gereken yaptırımların ilk adımını fenerbahçe’yi Şampiyonlar Ligi’nden men ederek ve geçen senenin ETİK KURULU RAPORU ONAYLI ŞAMPİYONU TRABZONSPOR’u   alarak atmıştır. Peki ne olmuştur da UEFA ikinci adımın atılmasını bu zamana kadar beklemiştir?

İşte tam bu noktada devreye sürecin başından beri çelişkili açıklamalar yapan MAA ve yan unsurlar girmiş ve oyalama politikası ile olayı soğutup UEFA’nın yumuşaması umulmuştur. Önce soruşturma sürecinin gizliliği ve ifade alınamaması bahane edilmiş, ardından bugün yarın derken bu güne kadar gelinmiştir.

Gelelim bugünkü TFF-Kulüpler Birliği (KB) toplantısından sonra yapılan açıklamalara ve ne denmek istendiğine. KB adına Antalya başkanı düşme olmayacak, kupa alınacak, maddi yaptırımlar olacak ve eksi puan verilecek demiştir. fenerbahçe cephesi ise biz 58. Maddenin değiştirilmesine karşıyız savunmamız alınsın suçlu olanlar düşürülsün diyerek son bir hamle daha yapmıştır. Bunu yaparken de savunmalarını alacak kurulların Fenerbahçe güdümlü olduğunu unuttuğumuzu düşünmüş olacaklar ki kendilerinden pek bir emin konuşmuşlardır. Bu noktada isterseniz bazı sorular soralım ve olabilecek senaryolara göre bazı çıkarımlar yapalım.

1.      Sürecin başından beri 58. Madde değişsin diyen fenerbahçe neden 180 derecelik bir dönüşle 58. Madde olduğu gibi kalsın demiştir?

2.      UEFA gerçekten de puan silmeye ve sadece bu sene Avrupa kupalarından men etmeye razı mıdır?

3.      Trabzonspor sadece kupa almakla yetinip fenerbahçe’nin cezasız kalmasına göz mü yumacaktır?



Bütün bu soruların cevabını vermek için şu noktaya çok dikkat etmemiz gerekir. UEFA ciddi bir organizasyondur ve kuralları kişilere, takımlara ya da ülkelere göre farklı uygulamaz ve asla suçu cezasız bırakmaz. Başka ülkelerde küme düşme ile cezalandırılan şike suçunu da tamam bu seferlik öyle olsun deyip eksi puan verme cezasıyla geçiştirmez. Eğer böyle biruygulama içine girerse bunu İtalya ya da Yunanistan’a izah edemez ve bunun da büyük maddi yaptırımları olur. Olay görmek isteyene aslında gayet açıktır. UEFA ne olursa olsun fenerbahçe’nin küme düşürülmesini istiyor ve bunun da bir an önce yapılmasını talep ediyor. TFF heyeti UEFA’yı bir ihtimal şu an ceza verilmesi halinde Fenerbahçe ile muhtemel 2-3 takımın daha düşürülmesi gerektiği ve bunun ligi oynanamaz hale getirip işleri daha da karıştıracağı için ligin ekonomisinin çökeceğine ikna etmiş ve kararın play off öncesi açıklanacağını söylemiştir. Yani play off öncesi açıklanacak olan ne kadar puan silineceği değil kimlerin küme düşeceğidir. Bu durumu öğrenen fenerbahçe’nin de biz temiziz, savunmalar alınsın masalı ile mali ve idari yapısını düzeltmek ve kendini çöküşe hazırlamak için zaman kazanmak istediği aşikardır.

Bir diğer ihtimal TFF’nin düşürmezsek ne olur sorusuna karşı UEFA’nın o zaman adı geçen takımlara eksi puan ve maddi cezalar verilir ve ben de bu kulüpleri 4-5 sene Avrupa Kupalarına almam böylece cezalarını çekmiş demiş olabileceğidir. Burada Trabzonspor, kupasını alacağı ve fenerbahçe de düşmekten beter olacağı için mutludur. Bu sene lig devam edeceği ve paraları alacakları için diğer kulüpler de mutludur. Günün tek mutsuzu olan Fenerbahçe de Avrupa kupalarına gidememeleri halinde ekonomilerinin zarar göreceği ve 4-5 sene boyunca boş yere mücadele edecekleri için suçumuz varsa düşürün diyerek bu cezayı bir senede tamamlayıp en azından UEFA cezasından yırtmayı hesaplamaktadır, zira düşme cezası alan takımın bir sonraki sene Süper Lige çıkıp Avrupa Kupalarına katılma hakkı alması durumunda UEFA tarafından men edilme gibi bir durumu yoktur. İşte tam da bu sebeple koç ali ve özdemir nihat bu denli düşme heveslisi görüntü çizmişlerdir. Çok iyi bilmektedirler ki küme düşseler bile inkar politikasına devam ederek taraftarlarını kandırmaya devam edebileceklerdir ama eksi puanı kabul etmeleri durumunda bu leke kendi onaylarıyla alınlarında yer alacaktır.

Hangi senaryo gerçek olursa olsun, ortadaki gözle görülür tek doğru fenerbahçe’nin büyük bir ihtimalle küme düşeceğidir. Aksi halde bile alacağı cezalarla küme düşmekten beter olacakları için bu noktada küme düşmeye razı oldukları ve belki 58. Madde değişmezse teşebbüs suçundan Trabzonspor ve beşiktaş’ı yanlarına çekip onlara da zarar vermek istemektedirler. İşte yanıldıkları kısım da tam buradadır ve Trabzonspor ETİK KURULU RAPORU ONAYLI ŞAMPİYONDUR ve UEFA tarafından da Şampiyonlar Ligine alınarak Türkiye Süper Ligi 2010-2011 senesi ŞAMPİYONU ilan edilmiştir ve UEFA dün ak dediğine bugün asla kara demeyecektir.

Şimdi sıra sene başında UEFA tarafından küme düşürülen fenerbahçe’nin TFF tarafından da küme düşürülmesine gelmiştir ve bana göre bu kaçınılmazdır, aksi durumda Fenerbahçe küme düşmüşten beter olacaktır ve bu da işlerine gelmez.

Saygı ve sevgilerimle,

Ender Kuyumcu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder