6 Mart 2012 Salı

Şike Sahaya Yansımadı !!!

Declan Hill’i duymuşsunuzdur. Hani şu Oxford Üniversitesi mezunu, sosyoloji doktoru, Kanadalı, akademisyen-gazeteci. Futboldan basketbola, spordaki organize suçların dünyadaki en önemli otoritelerinden biri olarak kabul ediliyor. Aynı zamanda da en çok satanlar listesine giren “Şike-Futbol ve Organize Suçlar” isimli kitabın da yazarıdır. İşte O Declan Hill şike ile ilgili yazdıkları ve söyledikleri ile 3 Temmuz’dan bu yana yaşadığımız süreçte şikecilerin ve destekçilerinin en son savunma argümanı olan ‘Şike Sahaya Yansımadı’ safsatalarına tam anlamıyla ışık tutuyor. Yıllardır şike ve teşvikin olduğunu her platformda dillendiren ama bunun kanıtı olmadığı için bir şey yapılamadığını söyleyenler 401 sayfalık iddianame ve 7000 sayfaya yakın delillerden oluşan ek dosyaya rağmen ‘iyi ama önemli olan şikenin sahaya yansıyıp yansımadığı’ pişkinliğini de göstermişlerdir. Gelin isterseniz tam da bu noktada onların anladığı dilden konuşalım ve uzmanımız Declan Hill’in kendisine yöneltilen sorulara verdiği cevaplardan yararlanarak sahaya yansıyanlara bakalım.

·       Şike kiminle yapılır sorusuna cevabı : ‘’Zayıf takımla yapılır. Çünkü zayıf takımların futbolcuları az para kazanır. Dolayısıyla, az para kazanan futbolcuların bağlanması en ucuz yoldur. Zayıf takımın güçlü takıma yenilmesi son derece normal kabul edildiğinden, hiç kimse maç sonucundan şüphelenmez’’.

Savcılığın iddianamesinde bahsi geçen Eskişehirspor, İstanbul BB, Sivasspor sanırım bu tanıma uymaktadır.



·       Şike nasıl anlaşılır  sorusuna cevabı :‘’Kanaatle anlaşılmaz. Somut kanıt gerekir. Avrupa’daki şaibeli maçlar çok sayıda teknik direktöre, çok sayıda hakeme seyrettirildi… Var veya yok sonucuna ulaşılamadı’’.

Gelinen noktada süreci sulandırmak isteyenlerin, şikeli maçlar eski futbolcular tarafından seyredilsin ve karar verilsin denmesinin sebebi de budur. Oysa ortada Türkiye Cumhuriyeti Emniyet Müdürlüğü'nün ve savcılarının yüzlerce delilden oluşan çalışmaları var ve bunlar  sekiz aydır sanıkları içeride tutuyor.




·       Şikenin ipuçları nelerdir sorusuna cevabı : ‘’En kestirme yol, penaltı yaratmak, kendi kalesine gol atmak veya durup dururken kırmızı kart görmek sanılıyor. Tam aksine şike yapan futbolcu, gole sebebiyet vermek istediğinde, rakibini düşürmüyor, geçip gitmesini sağlıyor’’.

Eskişehir-Fenerbahçe maçı gözünüzün önüne geldi değil mi? Eskişehirli Diego Angelo’nun önce Caner’e sonra da Alex’e refakat etmesi sanırım bu tanıma tam uyuyor. Sürecin kahramanlarındn Bülent Uygun’un Diego’yu sakat sakat oynatması ve kenara aldığındaki Diego’nun göz yaşları da sanırım YANSIMA olmamalı !!!



·       Kaleci para aldıysa sorusuna cevabı : “İnsani” kabul edilecek hataları abartıyor. Karşı karşıya pozisyonlarda açıyı daraltmakta geç kalıyor, hava toplarında zamanlama hatası yapıyor. Uyduruk pozisyonlarda panter gibi uçup foto muhabirlerine poz verirken, nispeten zor toplarda ters ayakta kalmış gibi seyrediyor’’.

Sanırım herkesin gözünün önüne bir anda geçen sezonun son maçı olan Sivasspor-Fenerbehçe maçı ve 4 golün kahramanı Korcan gelmiştir, hani şu  Mini Cooper’ı olan Korcan !!!



·       Şikeci nasıl davranıyor sorusuna cevabı : ‘Orta saha oyuncusuysa yanlış pasların yanısıra sürekli geri pas yaparak, takımının oyun kurmasını engelliyor. Defans oyuncusuysa, en kritik pozisyonda intihar pası yapıyor. Öyle bir pas atıyor ki kalecisine uzak, rakip forvete yakın düşüyor. Bu vahim hatası gol olmazsa bile, bu hatası yüzünden demoralize olmuş ayağına yatıp, amatörde bile görülmemiş derecede ‘ofsayt’ı bozuyor. Forvetse, topu rakibe kaptıracak kadar uzun süre ayağında tutuyor.

Yukarıdaki tanımlara uyacak bir çok oyuncu ve pozisyon gözümüzün önüne bir anda geliyor olsa da biz yine somut delillerden gidelim ve o dönemde Sivasspor forması giyen Mehmet Yıldız’ın savcıya verdiği ifadeden bir kısmı paylaşalım; Savcı Mehmet Yıldız’a antrenörü ile yaptığı konuşmayı ve antrenörünün ‘ Ceza sahasında kafayı vurup neden golü atmadın?’ sorusuna Mehmet Yıldız’ın verdiği cevap : ‘ Ben oraya gol atmaya gitmedim ki, bulunmaya gittim’ !!!



Bu noktada ‘Şike sahaya yansımadı’ masalını anlatmaya başlayanlara şikenin uzmanı olarak kabul edilen Declan Hill’in tüm dünyada yaptığı uzun yıllara dayanan çalışmadan çıkardığı bu sonuçların yukarıda vermiş olduğum örneklerle birebir örtüşmesini nasıl açıklayacaklarını soracak olsak ne cevap alırız dersiniz?

‘Eeeee…….., Şeeeyyy………, Aslında….., Şimdi O öyle demiş ama……, Radar…….., Bir tek Fenerbahçe mi……….’ .



Saygı ve sevgilerimle,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder